0351/80.40.80 - 0351/40.84.49 Laborator: 0351/40.15.59 programari@hitmed.ro

Pacientii care efectueaza procedura de fertilizare in vitro vor parcurge urmatoarele etape:

 

  1. Intocmirea dosarului FIV

Pentru intocmirea dosarului FIV veti fi contactati de catre persoana desemnata de catre clinica in acest sens pentru a stabili o intalnire. La aceasta vizita va trebui sa va prezentati cu rezultatele analizelor recomandate de medicul dvs ginecolog cu supraspecializare in fertilizare in vitro/ tratamentul infertilitatii cuplului, ocazie cu care vi se vor explica din nou etapele procedurii si se vor lamuri eventualele neclaritati pe care le aveti referitor la procedura.

 

  1. Consultatia preliminara

In cadrul acestei consultatii, vi se vor verifica investigatiile efectuate, iar medicul va va explica etapele procedurii de fertilizare in vitro si va stabili tipul de protocol de stimulare ovariana recomandat dumneavoastra si data la care veti incepe tratamentul.

  1. Stimularea ovariana

La data stabilita de medic, veti incepe tratamentul injectabil de stimulare ovariana recomandat de catre medicul dvs ginecolog cu supraspecializare in fertilizare in vitro/ tratamentul infertilitatii cuplului, in functie de patologia dvs.

Monitorizarea raspunsului dvs la tratament prin dozarea estradiolului seric si ecografii endovaginale este recomandata in vederea ajustarii dozelor de tratament recomandate pentru a obtine un raspuns optim si a preveni fie lipsa de raspuns/ raspuns suboptimal, fie sindromul de hiperstimulare ovariana.

Principala complicatie a stimularii ovariene este sindromul de hiperstimulare ovariana ale carui principalele manifestari clinice cuprind: dureri abdominale, cresterea in volum a abdomenului, greturi, varsaturi, diaree, dificultate in respiratie, astenie, letargie, scaderea frecventei urinarilor.

Daca prezentati oricare dintre aceste simptome in cursul unei proceduri de stimulare ovariana, va rugam contactati medicul curant.

  1. Recoltarea ovocitelor si a spermei

Recoltarea ovocitelor se face prin punctie transvaginala ghidata ecografic, sub anestezie. Aceasta interventie necesita spitalizare de scurta durata si se face cu programare prealabila.

Recoltarea spermei se poate face in clinica (de preferat) sau la domiciliu, dupa o abstinenta de 2-5 zile, in recipient steril, in aceeași zi cu recoltarea ovocitelor. Modalitatea și locul de recoltare trebuie discutate inainte de aceasta zi cu medicul dumneavoastra. Este interzisa activitatea sexuala cu 3 zile inainte de punctia ovariana.

Punctia ovariana se face sub control ecografic cu anestezie generala, motiv pentru care pacienta nu trebuie sa manânce cu 8 ore inainte de ora programata. Dupa punctie, pacienta ramâne in clinica sub observatie cateva ore. Dupa punctie pot aparea senzatie de disconfort pelvin si mici sangerari vaginale. Daca apar alte manifestari pe care le considerati alarmante, contactati medicul dumneavoastra.

  1. Dupa recoltarea ovocitelor, in laboratorul de embriologie se produce fertilizarea fie prin tehnica FIV clasica, fie prin tehnica ICSI. In cazul procedurii FIV, ovocitele si spermatozoizii sunt pusi in contact intr-un mediu de cultura special. In cazul procedurii ICSI, se injecteaza in fiecare ovul câte un singur spermatozoid.

A doua zi dupa punctie, embriologul verifica  fertilizarea ovocitelor si va comunica telefonic rezultatul obtinut.

  1. Cuplul revine in clinica in ziua a 3a sau a 5a pentru discutia cu echipa medicala si embriotransfer. Prezenta partenerului este obligatorie la embriotransfer.

Transferul embrionilor in uter este o procedura relativ simpla si nedureroasa ce are loc de obicei la aproximativ 72 sau 120 de ore de la momentul recoltarii ovocitelor. Tehnica consta in introducerea unui cateter fin ce contine embrioni si mediu de cultura prin colul uterin si evacuarea continutului acestuia in uter.

Decizia referitoare la numarul embrionilor transferati apartine cuplului. Un numar mare de embrioni creste sansa de implantare, dar si riscul unei sarcini multiple (gemeni, tripleti etc.). De obicei, in clinica noastra transferam 1-2 embrioni, ceilalti putand fi vitrificati daca pacientii solicita acest lucru.

Atunci când este vorba de transferul unor embrioni congelati, momentul optim pentru embriotransfer este stabilit impreuna cu medicul dumneavoastra. Transferul de embrioni vitrificati nu mai necesita toate etapele anterioare, ci numai o pregatire simpla a uterului pentru implantare.

 

     

     

     

     

     

    1. Efectuarea β HCG-ului la 2 saptamani dupa embriotransfer confirma sau infirma reusita procedurii.

     

    Monitorizarea sarcinii se va face de catre medicul dumneavoastra ginecolog la fel ca si in cazul unei sarcini obtinute pe cale naturala.